B&B Wiezebed - Omgeving - regio Wieze-Lebbeke-Aalst-Dendermonde

B&B Wiezebed in Wieze


b&b Wiezebed


NL EN

 

Situering

Kamers

Ontbijt

Omgeving

Reserveren

Arrangement

Contact


 

...in het hart van het dorp van chocolade

 
 
 
...wandelen......fietsen... ...te beleven......ligging...
 

Voor wandelaars

1. Natuurlandschap Beneden-Dender

Wandelaars kunnen terecht in natuurgebied Beneden-Dender (845 hectare), waar 6 mooie uitgestippelde wandelroutes je doorheen de deelgebieden leiden:

 • Van Markt tot Markt (15,3 km)
 • De Bellebroekwegel (6,5 km) - in Bellebroek
 • De Vossenwegel (11,6 km) in Wiestermeersch en Hannaerden
 • Het Alfons De Cockpad (7,6 km) - in Denderland
 • Het Hoekskenpad (5,7 km) - in 't Hoekske
 • De Mespelwegel (7,2 km) - in Hogedonk

Een beschrijving van al deze wandelingen is vrij verkrijgbaar in onze B&B. Het vertrekpunt van de wandelingen situeert zich in de nabijheid van B&B Wiezebed. Meer info kan gevonden worden op de website van Natuurpunt.

Onderstaande 6 deelgebieden vormen samen de Beneden-Dender.

Wiestermeers

P1030793.jpg P1030818.jpg P1030840.jpg P1030845.jpg P1030849.jpg P1040113.jpg P1040117.jpg 

Wiestermeers is het oudste project dat de natte weiden en de bossen tussen Wieze en Denderbelle omvat. Het gebied heeft enkele belangrijke troeven zoals de talrijke afgesneden oude Denderarmen die meestal zijn omzoomd door schitterende rijen knotwilgen. De greppelsprinkhaan is een zeldzaam diertje, maar Wiestermeers biedt hem nog een thuis. In Wiestermeers kan je het Natuurpad (3 km) volgen.


Denderbellebroek

Denderbellebroek1.jpg Denderbellebroek2.jpg Denderbellebroek3.jpg Denderbellebroek4.jpg Denderbellebroek5.jpg Denderbellebroek6.jpg Denderbellebroek7.jpg 

Denderbellebroek is een vochtig laaggelegen gebied met voornamelijk hooilanden. Het is een zeer open gebied met een randzone van populier- en elzenbossen. Het gebied wordt door talrijke grote en kleine beken doorsneden. Bij hoge waterstand van Dender en overstromingsgevaar wordt het broek als potpolder gebruikt.


Hoge Donk

Hoge Donk 1.jpg Hoge Donk 2.jpg Hoge Donk 3.jpg Hoge Donk 4.jpg Hoge Donk 5.jpg Hoge Donk 6.jpg Hoge Donk 7.jpg 

Op de linkeroever in Gijzegem, Mespelare en Hofstade werd in 2000 het project Hogedonk opgestart. Ook hier vinden we oude Denderarmen en daarnaast bloemenrijke hooilanden en zelfs uitgestrekte rietvelden. Blauwborstjes, roodborsttapuiten en karekieten komen er jaarlijks tot broeden. Een kleine reigerkolonie is er een luidruchtige attractie. Het beheer van meerdere hectare natuurgebied gebeurt er via schapenbegrazing.


Hannaerden

P1030506.jpg P1030529.jpg P1030534.jpg P1030972.jpg P1030990.jpg P1060273.jpg P1060275.jpg 

Aan de zuidrand van het dorp Wieze maakt Hannaerden (een gebied dat onmiddellijk op B&B Wiezebed aansluit) ook deel uit van het Beneden-Denderproject. Het ligt in een drassig gebied in de vallei van de Pasbeek die zich een weg baant in het landschap op weg naar de Dender. Lager gelegen gedeelten blijven het hele jaar door drassig. De ontwikkeling van het gehucht Wieze gebeurde langs de Romeinse heirbaan van Aalst naar Baasrode. Nog altijd is die oude weg de centrale as in het wegennet van Wieze. De naam Hannaerden of Aan-aarden zou betekenen land langs de heirbaan.


Hoekske

 


Denderland

 

2. Andere wandelmogelijkhden in Wieze en omstreken

Naast bovenstaande wandelingen in de Beneden-Dendervallei, waarin B&B Wiezebed zich situeert, zijn er onder andere ook nog deze wandelmogelijkheden

 • op < 1 km van B&B Wiezebed: de Faluintjesstreek (meer info)
 • op 1.2 km van B&B Wiezebed: de Vliegenetersroute - voor wie Wieze zelf graag te voet verkent (meer info)

In iedere deelgemeente van Lebbeke zijn er de 1000-stappenroutes. Daarnaast zijn er de vele mogelijkheden in de omliggende dorpen en steden.

Iets verderop vind je onder andere

Voor fietsers

Ook fietsers kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn verschillende fietsroutes in de nabije omgeving, waaronder

 • op < 1 km van B&B Wiezebed: de Millenniumroute (mountainbike route) (meer info)
 • op 1.2 km van B&B Wiezebed: de 12 Geslachten route (meer info)
 • op 1.2 km van B&B Wiezebed: de Hoppetocht (meer info)
 • op 1.2 km van B&B Wiezebed: de Denderende Stedentocht (meer info)
 • op 1.2 km van B&B Wiezebed: de Ros Beiaardroute (meer info)
 • op 1.2 km van B&B Wiezebed: de Faluintjesroute (meer info)
 • op 1.5 km van B&B Wiezebed: de LF38 Dender-Waaslandroute (meer info)
 • op 3 km van B&B Wiezebed: de Reuzenroute (meer info)

Je kan natuurlijk ook zelf een fietstocht uitstippelen aan de hand van het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk van het Scheldeland.

B&B Wiezebed is door zijn ligging ook een goed uitgangspunt voor fietstochten langs de Dender (op 3 km) en de Schelde (op 8 km). Beide zijn te bereiken via fietsvriendelijke wegen die onderdeel uitmaken van een of meer fietsroutes.

Te beleven in de regio

Wieze

Wieze ligt in de Denderstreek, aan de rand van de groene Dendervallei tussen Aalst en Dendermonde. Het heeft een zeer pittoresk dorpsplein, dat wordt gedomineerd door de gotische Sint-Salvatorkerk en het vroegere café 't Oud Gemeentehuis. De hele dorpskern is sinds 1981 beschermd als waardevol dorpsgezicht. Er staat ook een merkwaardige, oude zomereik, bekend als den dikken eik. Daarnaast heeft Wieze nog andere bezienswaardigheden, zoals het kasteeldomein met zijn ijskelders, de oude herberg Het Neerhof, een prachtige 17e-eeuwse pastorie, het Molenkapelletje,...

De grootste jaarlijkse activiteit is Wies Karnaval. Ieder jaar trekt twee weken na Oilsjt Karnaval een stoet met een 13-tal plaatselijke groepen door de straten van Wieze.

In de streek is Wieze vooral bekend omwille van zijn Oktoberhallen, waar in de periode 1957-1986 dertig keer de Oktoberfeesten van de brouwerij Van Roy plaatsvonden. Vandaag worden deze Oktoberhallen gebruikt voor verschillende evenementen. De traditie van het brouwen wordt echter verdergezet door Brouwerij Wieze met hun Wiezebier.

Minstens even bekend: de chocoladefabriek Barry Callebaut. Barry Callebaut's fabriek in Wieze is de grootste chocoladefabriek ter wereld en kan zich met meer dan 700 werknemers de belangrijkste werkgever in zijn omgeving noemen. Dankzij een biomassacentrale wordt die chocolade sinds eind 2008 zonder CO2-uitstoot gemaakt. Sinds januari 2011 is het gamma Callebaut Fairtrade beschikbaar.

Op 10 minuten:

Aalst: gezellige winkelstad, Grote Markt (met belfort, stadhuis, Borse Van Amsterdam,...), musea, Keizersplein, CC De Werf,... Vooral bekend om zijn carnaval (Unesco), Daens en Louis Paul Boon. Ook de moeite: de Faluintjesstreek met onder andere zijn jaarlijkse Pikkeling

Dendermonde: een vestingstad met mooie Grote Markt, belfort, begijnhof, musea,... Vooral bekend om zijn Ros Beiaard. Ook de moeite: de Vlassenbroekse Polder

Affligem: bekend om zijn abdij en bijhorend bier, Ambassadeur Vlaanderen Lekkerland 2010 - 2012 (hoppe), heel veel uitgestippelde fiets- en wandelroutes (mooie natuur)

B&B Wiezebed bevindt zich op 30 minuten van o.a. Brussel, Gent, Antwerpen, Sint-Niklaas, Lokeren,...

 

Ligging

 
Vertrekpunt: 
 
 
Privacy verklaring